Roulette

Ett av världens mest mytomspunna, tillika ett av de mest populära spelen i världen är Roulette. Ja inte rysk roulette då, utan den klassiska versionen med ett hjul och en kula.

Roulette

Europeisk och Amerikansk Roulette

Faktum är att spelet funnits sedan 1600-talet och även om det bara tar några minuter att lära sig Roulette så är det svårt att bemästra. Det är nämligen svårt att besegra slumpen bara för att man med matematiska ekvationer kan räkna ut sannolikheten.

Det finns olika varianter av Roulett, av dem är det två stycken som är mest kända, det är europeisk roulette och det är amerikansk roulette. Den stora skillnaden dem emellan är att i den europeiska versionen så finns det 37 fack som är numrerade 1-36, växelvis i färgerna röd och svart, förutom det 37:e facket som är en nolla och har färgen grön. I amerikansk roulette så innehåller bordet även en dubbelnolla. Detta innebär i praktiken att chanserna för att spelaren ska vinna är mindre i den amerikanska varianten eftersom oddsen minskar från 1/37 till 1/38.

Satsningar

Innan roulettekulan kastas på bordet i motsatt riktning till det håll som bordet snurrar så satsar spelarna på färger och siffror. Man är alltså inte bunden att bara satsa på en siffra eller en färg. I det man kallar för outside section så kan du välja mellan matchade par som täcker 18 nummer vardera, du kan satsa på höga, låga, udda eller jämna nummer samt röda eller svarta. De olika varianterna har olika odds som beror på din chans att vinna – ju större, desto lägre odds såklart. I övrigt finns det kolumn- och dussinsatsningar samt en variant där du satsar 17 olika nummer runtom på roulettebordet.

Odds

Exempel på hur oddsen i roulette ser ut kan du se här men vi tänkte exemplifiera med en variant av satsningarna för att göra det lite enklare att förstå. När man gör en 18-nummerssatsning är när man väljer röd eller svart, höga nummer eller låga nummer. Eftersom man väljer hälften av numren (förutom nollan och ev. dubbelnollan) så är oddset 2 gånger pengarna – alltså insatsen + insatsen om man vinner.